Novi zakoni i pravila u okviru Evropske unije zahtevaju od proizvođača da u sistematskom radu na HACCP sistemu moraju biti uključeni specifični zahtevi u vezi bezbednosti hrane. HACCP sertifikat pokazuje da proizvođač identifikuje, vrednuje i kontroliše značajne i potencijalne opasnosti na sistematski način. U suštini radi se o sistemu koji je baziran na preventivnom delovanju u cilju obezbeđenja proizvodnje i distribucije zdravstveno ispravnih namirnica. Prevetivno delovanje sastoji se u proceni rizika od pojave opasnosti koje se mogu pojaviti u hrani ili u njenom procesu proizvodnje i distribucije. Ključno je definisanje mera prevencije pomoću kojih se rizik odražava u kontrolisanim uslovima. HACCP omogućuje organizaciji da primeni naučna saznanja na svoje proizvode i procese u cilju proizvodnje sigurnih proizvoda, proizvođačima hrane pruža da predvide potencijalne probleme vezane za bezbednost hrane i da preduzmu potrebne mere pre nego što situacija izmakne kontroli i postane problem.
HACCP je razvila američka kompanija Pillsbury Company 1959. godine u saradnji sa vojnom laboratorijom Natick u okviru svemirskog istraživanja NASA. Pomenuta kompanija imala je zadatak da proizvede namirnice koje se mogu koristiti u uslovima beztežinskog stanja u kapsulama svemirskih brodova. Cilj bio u osiguranje hrane koja je bila namenjena kosmonautima. Klasična kontrola nije imala rezultate i prešlo se na sistem mera predostrožnosti kroz kontrolu sirovina, postupka prerade, kontrolu radne okoline, osoblja, skladišta i distribucije hrane. Stvoren je sistem vođenja zapisa o svim faktorima kako bi se problemi pratili od samog korena uzroka nastajanja.
HACCP sistem je prvi put bio predstavljen javnosti 1971. godine na Nacionalnoj konferenciji za bezbednost hrane SAD nakon čega je gore pomenuta kompanija radila na sprovođenju obuke osoblja FDA(Food and Drug Administration) u oblasti osnova ovog sistema. Prema osnovnim principima HACCP-a, Evropska unija je donela više smernica o higijeni kao na primer u direktivi Evropske unije broj 93/43/EEC, gde se u članu 3 (u skraćenoj verziji)kaže da proizvođači i distributeri prehrambenih proizvoda treba da koriste principe koji se koriste za definisanje HACCP sistema. U Srbiji ovaj HACCP prvi put je primenjen 1997. godine.
Veza HACCP sistema i ISO 9000 standarda je jaka, jer ove dve na izgled zasebne komponente ili sistemi treba da čine jedan integrisan sistem, i imaju dosta povezanih elemenata u svojoj strukturi.
Zanimljive dodatne informacije možete pogledati na ovom linku
Wikipedia
HACCP je razvila američka kompanija Pillsbury Company 1959. godine u saradnji sa vojnom laboratorijom Natick u okviru svemirskog istraživanja NASA. Pomenuta kompanija imala je zadatak da proizvede namirnice koje se mogu koristiti u uslovima beztežinskog stanja u kapsulama svemirskih brodova. Cilj bio u osiguranje hrane koja je bila namenjena kosmonautima. Klasična kontrola nije imala rezultate i prešlo se na sistem mera predostrožnosti kroz kontrolu sirovina, postupka prerade, kontrolu radne okoline, osoblja, skladišta i distribucije hrane. Stvoren je sistem vođenja zapisa o svim faktorima kako bi se problemi pratili od samog korena uzroka nastajanja.
HACCP sistem je prvi put bio predstavljen javnosti 1971. godine na Nacionalnoj konferenciji za bezbednost hrane SAD nakon čega je gore pomenuta kompanija radila na sprovođenju obuke osoblja FDA(Food and Drug Administration) u oblasti osnova ovog sistema. Prema osnovnim principima HACCP-a, Evropska unija je donela više smernica o higijeni kao na primer u direktivi Evropske unije broj 93/43/EEC, gde se u članu 3 (u skraćenoj verziji)kaže da proizvođači i distributeri prehrambenih proizvoda treba da koriste principe koji se koriste za definisanje HACCP sistema. U Srbiji ovaj HACCP prvi put je primenjen 1997. godine.
Veza HACCP sistema i ISO 9000 standarda je jaka, jer ove dve na izgled zasebne komponente ili sistemi treba da čine jedan integrisan sistem, i imaju dosta povezanih elemenata u svojoj strukturi.
Zanimljive dodatne informacije možete pogledati na ovom linku
Wikipedia
Нема коментара:
Постави коментар