четвртак, 19. новембар 2009.

HACCP(Hazard Analysis Critical Control Points)



Novi zakoni i pravila u okviru Evropske unije zahtevaju od proizvođača da u sistematskom radu na HACCP sistemu moraju biti uključeni specifični zahtevi u vezi bezbednosti hrane. HACCP sertifikat pokazuje da proizvođač identifikuje, vrednuje i kontroliše značajne i potencijalne opasnosti na sistematski način. U suštini radi se o sistemu  koji je baziran na preventivnom delovanju u cilju obezbeđenja proizvodnje i distribucije zdravstveno ispravnih namirnica. Prevetivno delovanje sastoji se u proceni rizika od pojave opasnosti koje se mogu pojaviti u hrani ili u njenom procesu proizvodnje i distribucije. Ključno je definisanje mera prevencije pomoću kojih se rizik odražava u kontrolisanim uslovima. HACCP  omogućuje organizaciji da primeni naučna saznanja na svoje proizvode i procese u cilju proizvodnje sigurnih proizvoda, proizvođačima hrane pruža da predvide potencijalne probleme vezane za bezbednost hrane i da preduzmu potrebne mere pre nego što situacija izmakne kontroli i postane problem.
HACCP je razvila američka kompanija  Pillsbury Company 1959. godine u saradnji sa vojnom laboratorijom Natick u okviru svemirskog istraživanja NASA. Pomenuta kompanija imala je zadatak da proizvede namirnice koje se mogu koristiti u uslovima beztežinskog stanja u kapsulama svemirskih brodova. Cilj bio u osiguranje hrane koja je bila namenjena kosmonautima. Klasična kontrola nije imala rezultate i prešlo se na sistem mera predostrožnosti  kroz kontrolu sirovina, postupka prerade, kontrolu radne okoline, osoblja, skladišta i distribucije hrane. Stvoren je sistem vođenja zapisa o svim faktorima kako bi se problemi pratili od samog korena uzroka nastajanja.
HACCP sistem je prvi put bio predstavljen javnosti 1971. godine  na Nacionalnoj konferenciji za bezbednost hrane SAD nakon čega je gore pomenuta kompanija  radila na sprovođenju obuke osoblja FDA(Food and Drug Administration) u oblasti osnova ovog sistema. Prema osnovnim principima HACCP-a, Evropska unija je donela više smernica o higijeni kao na primer u direktivi Evropske unije broj 93/43/EEC,  gde se u članu 3 (u skraćenoj verziji)kaže da proizvođači i distributeri prehrambenih proizvoda treba da koriste principe koji se koriste  za definisanje HACCP sistema. U Srbiji ovaj HACCP prvi put je primenjen 1997. godine.
Veza HACCP sistema i ISO 9000 standarda je jaka, jer ove dve na izgled zasebne komponente ili sistemi treba da čine jedan integrisan sistem, i imaju dosta povezanih elemenata u svojoj strukturi.

Zanimljive dodatne informacije možete pogledati na ovom linku
Wikipedia


уторак, 17. новембар 2009.

GLOBAL GAP (The Global Partnership for Good Agricultural Practice)

GLOBAL GAP, nekada poznatiji kao EUROGAP je ključna referenca za dobru poljoprivrednu praksu. Kao takav, sertifikat pokriva  proizvode od farme kao inputa kao što su hrana i sve sadnice ili poljoprivredne delatnosti dok proizvod napusti farmu.Namenjen je dobroj poljoprivrednoj praksi što znači da se odnosi na uzgajanje voća, povrća, kao i životinja i kompletnim upravljanjem gazdinstva.
Sastoji se od skupa normativnih dokumenata koji se odnosi na opšte akte kao i na kritične kontrolne tačke. U našoj zemlji ovaj standard ne predstavlja obavezu kao što je to slučaj sa HACCP-om ali kada se radi o evropskim zemljama predstavlja bitan element u ovim oblastima .
Za više informacija posetite zvaničnu web prezentaciju
GLOBAL GAP
A možete i pogledati i reklamni video klip

недеља, 15. новембар 2009.

MPS ECAS

MPS ECAS je međunarodna organizacija za sertifikaciju sa sedištem u Holandiji. Počevši od 1995. godine kao ekološki projekat aukcije cveća danas je prerasla u međunarodnu organizaciju koja se nalazi u 50 zemalja sveta. Glavni fokus je na podsticanju održivog preduzeća u međunarodnom sektoru holtikulutre. Filozofija kompanije je da postane vodeći partner za ceo sektor holtikulture u oblasti sertifikacije, znanja, inovacija i saveta.
Pored oblasti holtikulture MPS ECAS je razavio sistem za sertifikaciju i to :
-HACCP (analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke)
-ISO 9001:2008 (sistem menadžmenta kvalitetom)
-RCS (registracija i sistem kontrole)

-GLOBAL GAP

Navedene informacije ovde su informativnog karaktera i preuzete su sa zvanične internet  prezentacije i Godišnjeg izveštaja kompanije , a za više informacija posetite web prezentaciju.

RvA (Raad Voor Accreditatie)


RvA je nacionlano akreditaciono telo Holandije, osnovano u septembru 1995. godine udruživanjem holandskog sertifikacionog veća RvC-a i NSS-a. NSS imao je za svoju aktivnost akreditaciju laboratorija i inspekcijskih tela a RvC je svoju aktivnost obavljao na području akreditacije sertifikacionih tela. Danas, RvA je nezavisno, neprofitno i jedino priznato telo na nacionalnom nivou za sprovođenje postupka akreditacije. Zaduženo je za akreditaciju medicinskih laboratorija koje se bave ispitivanjem, sertifikacijskih tela za sertifikaciju upravljanja, proizvoda i osoblja, inspekcijskih tela, organizacija  koje organizuju i sprovode međulaboratorijska upoređivanja kao i akreditaciju nezavisnih ocenjivača u sastavu EMASA-a (Eco-Management and Audit Scheme).
Aktivnosti RvA nisu vezane samo za Holandiju i trećina akreditacija koje su dodeljene otpada na druge zemlje Evrope a zatim i akreditacije  na području Azije, USA, i Kanade. Najveći broj dodeljenih akreditacija oko 230 odnosi se na laboratorije za ispitivanje , 160 akreditovanih sertifikacijskih organizacija, 120 inspekcijskih organizacija. Najmanji broj akreditacija dodjeljen je nezavisnim proceniteljima koji deluju u sastavu EMAS-a i ukupno ih je 5.
U novembru 2007. godine uspostavljena je šema za akreditaciju tela koja dodeljuje sertifikate sigurnosti hrane prema sastavu  Global Gap-a ,a koji se odnosi isključivo na zdravstvenu sigurnost uzgajanja voća i povrća.
RvA je potpisnik multilaterarnih sporazuma ILAC,IAF kao i punopravni član EA ( European co-operation for Accreditation).
Informacije u ovom tekstu  su date na osnovu  Godišnjeg izveštaja za 2007. godinu od strane RvA

RvA Holandija